Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napsali o nás

Ochotnické divadlo v Želivě znovu ožívá...

V pátek 6. května 2011 jste možná někteří z Vás zavítali do želivského kulturního domu a tam shlédli premiéru divadelní komedie ze současnosti "Podhorský penzion". Sehráli ji členové nově založeného Divadelního ochotnického spolku "Želiváci" . Rekordní návštěvu premiéry jim mohli závidět i profesionálové, přišlo se podívat víc než 200 diváků.

                                                                                                                                                               Želivské ozvěny  2011

 

Ročník XIII. – Číslo 1

DUBEN 2012

Divadelní ochotníci v Želivě V sobotu 25. února 2012 večer byl sál kulturního domu v Želivě přeplněný asi 230 diváky, kteří se nedočkavě těšili na druhou divadelní premiéru místního ochotnického spolku „Želiváci,“ založeného v 1. pololetí loňského roku. Po veselohře Podhorský penzión, kterou jsme viděli vloni, nastudovali letos krimikomedii Jana Váchala„Madam Colombová zasahuje aneb Kam zmizel ten diamant?“ A opět si vybrali dobře. Svižné dialogy, vtipné narážky na současnost, i herecké výkony často rozesmály obecenstvo. Paní Pavla Špetlová v hlavní roli madam Colombové zvládla náročnou roli dobře. Pavel Novák jako lord Ham-Milk-Ton a Michal Líbl jako komorník James byli ještě lepší než vloni a jejich dialogy i chování vyvolávaly smích, stejně jako krátké vstupy konstábla Martina Vidoviče. Služtičky Dominika Špetlová a Tereza Veselá působily velmi příjemně a živě. Lady Ham-Milk-Tonová v podání Petry Karáskové a lordovy milenky - Martina Petrová, Iva Veselá a Helena Vacková ve vedlejších rolích byly humorně elegantní. Roli redaktorky, dopadené za krádež diamantu, si zahrála Dana Nováková, která hru režírovala. Divadelní hra obsahovala řadu veselých situací, které režie dokázala využít, měla spád, zlepšila se výslovnost herců, scéna působila příjemným dojmem a hlavně – herci hráli s chutí. Přejme jim hodně elánu a šťastnou ruku při vybírání dalších her, a aby se jejich vystoupení líbilo v Jiřicích, Senožatech, Košeticích i Červené Řečici, stejně jako u nás.

                                                                                                                                                                        Želivské ozvěny  2012

 

Ročník XIV. – Číslo 1

duben 2013

Želivští divadelníci zahájili sezónu

 

Sobota 16. března 2013 byla u mnohých z nás ve stylu nervozity, trémy a očekávání. Na tento den jsme totiž naplánovali premiéru naší nové hry „Strašidlo cantervillské.“ Byl to sice „šibeniční termín,“ protože na nazkoušení jsme tentokrát neměli moc času (na Vánoce jsme nacvičovali ještě navíc pohádku pro děti), ale přesto jsme to riskli. A věřím, že jsme se s tím popasovali dobře – alespoň podle reakcí téměř dvou stovek diváků, kteří se na nás v sobotu přišli podívat. Je to pro nás určitě povzbuzením do další práce. „Strašidlo cantervillské“ bylo již naší třetí hrou, kterou jsme představili (jak ten čas letí...), a opět to byla šťastná volba. Komtesy byly vznešené, duch strašidelný, velvyslanec USA přezíravý a nad věcí, jeho žena patřičně praštěná, dvojčata rozjívená, dcera Virginie něžná a plachá, vévoda neodolatelný, paní Umneyová rázná, služky poslušné, starý pan Cantervill konzervativní – všechno tak, jak to předepisoval scénář či jak jsme si ho dotvořili k obrazu svému. V neděli 24. března proběhla repríza, je možné, že v létě odehrajeme ještě jedno představení Na Kocandě. Dále budeme hostovat v Červené Řečici, Senožatech, Hořepníku, Košeticích, Jiřicích a Dolních Kralovicích, takže náš program na několik následujících sobot je jasný – vyrazit z domova minimálně tři hodiny před představením, naložit kulisy a kostýmy, odjet na určené místo, kulisy postavit, odehrát hru a vše se opakuje v opačném pořadí. Domů se dostáváme tak kolem jedenácté v noci. No řekněte sami – tohle může dělat jen ten, koho to baví. A to jsme, doufám, my všichni z Divadelního ochotnického spolku "Želiváci"

                                                                                                                                                                      Želivské ozvěny  2013

 

Želivské ozvěny Ročník XV. – Číslo 1

duben 2014

Čtvrtá sezóna želivských ochotníků

Zdá se to až neuvěřitelné, že letos zkoušíme v pořadí již čtvrtou hru. Připadá mi to jako včera, kdy jsme poprvé zažili ten krásný pocit ze zaplněného hlediště a slyšeli potlesk a smích a příznivé ohlasy na naši prvotinu – Podhorský penzion. Následovala hra Madam Colombová zasahuje aneb Ukradený diamant, další rok to bylo Strašidlo cantervillské a letos jsme si troufli na bláznivý vaudeville (veseloherní divadelní žánr se zpěvy) s názvem Babička v trenkách aneb Aprílová komedie. Mezitím jsme stihli nacvičit a sehrát v rámci rozsvěcení vánočního stromu dvě pohádky – loni O líném Honzovi a předloni Když se čerti ženili. Soubor tvoří v současné době 16 členů, takže aby se sešli všichni současně je téměř nadlidský úkol. V našich řadách jsou i maminky s malými dětmi, a přesto si čas na zkoušení najdou, i když je to mnohdy náročné. Za to jim patří obdiv a poděkování. Zkoušíme každou neděli skoro tři hodiny, před premiérou i někdy v týdnu, proto obrovské poděkování patří i našim rodinám za pochopení a toleranci. Horší je to s představiteli mužských rolí. Po celý čas, a letos zvlášť, se potýkáme s jejich nedostatkem. Pozorným divákům tak jistě neuniklo, že některé mužské role jsme museli obsadit ženami, hrály je sice s vervou a s plným nasazením, ale ten hluboký mužský hlas tam ne a ne dostat. Při našich zkouškách vůbec zažíváme hodně legrace a humorných chvil, někdo už má jít na scénu a klidně si sedí v hledišti, jiný zase chodí, i když nemá, dohadujeme se, kde kdo bude stát, kudy přijde, kam odejde, atd, atd. Další kapitolou jsou kulisy a kostýmy. Ty nám dají také hodně práce. Ještě že máme tak šikovnou švadlenku Pavlu, která přišije, přešije, ušije, a malířku Helču, která namaluje, naaranžuje a nebo také učeše. To všechno jde dělat, jen když to člověka baví a chce tomu věnovat svůj volný čas. Odměnou je pak spokojený a nasmátý divák. „Babička v trenkách“ měla premiéru v sobotu 5. dubna 2014 od 19.30 hod. v sále Obecní restaurace Želiv a návštěvníci si užili mimo jiné i několik písniček, které naživo zazpíval náš improvizovaný amatérský pěvecký sbor. Pro ty, kteří nestihli premiéru, byl repríza v neděli 13. dubna 2014, tentokrát již od 17 hodin, a opět v sále obecní restaurace. Abychom své úsilí ještě o něco více zúročili, máme domluvené vystoupení ještě i v okolních obcích, např. v Červené Řečici, Košeticích nebo Hořepníku.

Děkujeme Vám za Váš velký zájem a podporu! Dana Nováková

                                                                                                                                                                        Želivské ozvěny  2014